GRATIS INTAKE >

Vetverbranding door spieropbouw

blog vetverbranding door spieropbouw vetverbranding door spieropbouw

Maak van je lichaam een vetverbrandingsmachine met behulp van onderstaande oefeningen

In een wereld waar tijd kostbaar is en de drukte van het dagelijks leven vaak de overhand neemt, is thuis sporten voor veel mensen een uitkomst. Maar laten we eerlijk zijn, we willen niet alleen tijd besparen, we willen het liefste effectieve resultaten zien en het meest genoemde doel is afvallen. Ik noem dit liever vetverbranding, want het vet is uiteindelijk hetgeen wat we kwijt willen! Daarom duiken we vandaag in het fascinerende terrein van vetverbranding door middel van spieropbouw, speciaal voor vrouwen die de voordelen van thuis sporten willen ontdekken.

 Waarom Spieropbouw zo Cruciaal is voor Vetverbranding

Wanneer we aan de slag gaan om vet te verliezen, zullen veel mensen kiezen voor cardiotraining. Daar verbrand je immers tijdens de sportsessie de meeste calorieën mee. Maar inmiddels is gelukkig ook al steeds bekender aan het worden, dat het geheim voor vetverbranding ook schuilt in het opbouwen van spiermassa? Spieren zijn als de motoren van ons lichaam, en hoe meer we ervan hebben, hoe efficiënter onze vetverbrandingsmachine werkt.

  1. Spieren Verbranden Constant Calorieën

In tegenstelling tot cardio-oefeningen, waarbij de (extra) calorieverbranding stopt zodra je de training beëindigt, blijven spieren actief calorieën verbranden, zelfs in ruststand, als jij lekker op de bank hangt tijdens je welverdiende rust na je training!  Dit fenomeen staat bekend als het rustmetabolisme of het basaal metabolisme. Iedereen heeft een bepaald basaal metabolisme, hoe hoog de verbranding van jouw lichaam in rust is, is van meerdere factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld leeftijd en geslacht, maar ook de hoeveelheid spiermassa.  Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je rustmetabolisme is, en hoe meer calorieën je lichaam verbrandt, zelfs als je niet actief bezig bent. Dat betekent dat je met meer spiermassa dus continu meer vet verbrand, zelfs na je workout en wanneer je slaapt!  Dit klinkt toch als muziek in de oren!

  1. Vorm je Lichaam met Spieropbouw

Terwijl cardio je helpt om vet te verbranden, geeft spieropbouw vorm aan je lichaam. Het creëert definitie en zorgt voor een strakkere uitstraling. Spieren geven niet alleen kracht, maar ook een mooie, gestroomlijnde vorm aan je lichaam. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar het biedt ook een gevoel van zelfvertrouwen en welzijn. Zeg nou zelf, hoe fijn is het als de dagelijkse bezigheden zoals de boodschappen sjouwen of tegen de wind in fietsen, je makkelijker afgaan omdat je meer spiermassa hebt.

  1. Het Afterburn Effect: Vetverbranding Na de Workout

Een ander voordeel van spieropbouw is het zogenaamde "afterburn effect" of excess post-exercise oxygen consumption (EPOC). Intensieve krachttraining zorgt voor een verhoogd zuurstofverbruik, wat betekent dat je lichaam na de training extra calorieën verbrandt om te herstellen en de zuurstofbalans te herstellen. Dit effect kan tot wel 48 uur na je workout aanhouden, waardoor je extra calorieën verbrandt, zelfs terwijl je rust.

 

Thuis Sporten: De Kracht van Spier activerende Oefeningen

En nu, laten we praktisch worden. Hier zijn drie effectieve oefeningen die je kunt integreren in je thuis workout routine voor maximale spieractivatie en vetverbranding:

  1. Squats: Bilspieren en Benen

Ga staan met je voeten op schouderbreedte. Buig je knieën alsof je gaat zitten en duw je heupen naar achteren. houd hierbij je rug in 1 lijn. Je zal waarschijnlijk iets naar voren buigen, dit is niet erg, zolang je rug maar in 1 lijn kan houden en je geen kanteling krijgt in de heup. Deze oefening activeert niet alleen je bilspieren en benen, maar ook je Core (kernspieren) voor extra stabiliteit.

  1. Planken: Core en Rug

Ga op je buik liggen, duw daarna jezelf omhoog op je ellebogen en tenen, en houd je lichaam in een rechte lijn. Let hierbij vooral op de positie van je billen/heupen. Deze mogen niet te hoog zijn, maar zeker ook niet te laag.  Planken versterkt niet alleen je core, maar activeert ook je rugspieren. Houd deze positie zo lang mogelijk vast in de correctie houding en probeer jezelf iedere keer uit te dagen om het langer vast te houden. Je kan ook Side-Planks toevoegen. Je draait je lichaam op de zij, plaatst een elleboog ter hoogte van de schouder op de grond en duwt jezelf omhoog. Je steunpunten zijn de voeten en de onderarmen. Je kunt deze ook makkelijker maken door je knieën als steunpunt te gebruiken, zorg dan dat je je onderbenen naar achteren legt en dat je vanaf je knieën tot je kruin 1 rechte lijn bent. Doe de side-plank met beide kanten!

 

  1. Push-ups: Borst, Armen en Core

Begin in een plankpositie en laat je lichaam zakken door je ellebogen te buigen. Je lichaam blijft ro recht als een plank en je zakt zo diep mogelijk naar beneden, zonder dat je heupen als eerste de grond raken.  Push-ups zijn geweldig voor het activeren van je borst, armen en core-spieren. Een standaard push-up is voor veel mensen extreem uitdagend, dus adviseer ik vaak te beginnen met push ups tegen de muur waarbij je je voeten steeds iets verder naar achteren plaatst. Dan kan je daarna overstappen naar push-ups op een tafelrand of traptrede, en daarna naar knie-push-ups en als laatste geleidelijk overstappen naar de volledige versie.

Conclusie: Een Slimme Benadering van Thuis Sporten

Dus, laat de mythe van de saaie eindeloze cardio maar los los en omarm de kracht van spieropbouw bij het thuis sporten. Met deze doelgerichte oefeningen kun je niet alleen je spiermassa vergroten, maar in combinatie met een gezonde lifestyle ook die ongewenste vetten effectief aanpakken. Het is tijd om te starten aan je thuis workout en de resultaten te behalen waar je als zo lang naar verlangt.

Laten we samen werken aan een sterker, strakker en gezonder lichaam, recht vanuit het comfort van ons eigen huis.

Veel succes en happy workout!

← BACK TO THE BLOG
GRATIS DOWNLOAD

10 Tips Voor Een Nieuw Begin Aan Jouw Gezonde Lifestyle

De 2024 journey naar een fittere, slankere en gezondere jij!

Zonder een voet in de sportschool te zetten.

  • Practische voorbeelden.
  • 32 pagina's aan gouden info!
  • Jouw hulpmiddel naar een gezondere, fittere versie van jezelf.