GRATIS INTAKE >

Motivatie en Discipline, een weg naar duurzame verandering

motivatie bij afvallen

Motivatie & Discipline: Een Weg naar Duurzame Verandering

 

Welkom terug bij een nieuwe blog van MAKE IT FIT, waar we werken aan een gezondere lifestyle zonder perse een voet in de sportschool te hoeven zetten. Vandaag duiken we in een onderwerp dat velen van jullie bekend zal voorkomen: motivatie en discipline. We hebben allemaal die momenten waarop de motivatie ver te zoeken is, maar laten we eens kijken hoe discipline ons verder kan brengen.

Ik krijg vaak de vraag hoe ik zo gemotiveerd blijf om structureel te sporten en gezond te eten, maar geloof me, ook ik ben niet altijd gemotiveerd. Er zijn voor mij ook dagen waarop ik echt geen zin heb om te sporten en waarop ik ook gewoon naar die zak chips wil grijpen en thuisbezorgd ook bij mij aan de deur komt. Maar wat ik wel heb opgebouwd in de afgelopen jaren, is discipline. Het doen van de dingen waarvan ik weet dat ze goed voor me zijn, zonder dat ik er op dat directe moment ook echt zin in heb.

Laten we eens kijken wat nou het verschil is tussen motivatie en discipline en hoe het ene je het andere kan brengen:

 

Motivatie als Startpunt

Motivatie is als een opwindende startknop. Het brengt je in beweging, geeft je dat 'ik kan de wereld aan' gevoel en laat je dromen van een gezondere versie van jezelf. Misschien komt het door een inspirerende Instagram-post, een enthousiaste vriendin, of gewoon het gevoel dat het nu echt tijd is voor verandering. Dat eerste zetje wat je nodig hebt om echt een verandering aan te gaan brengen komt vaak voort uit motivatie.

Maar laten we eerlijk zijn, motivatie komt en gaat als de wind. Je kan er niet altijd van op aan. Het is als een vlammetje dat fel brandt maar ook snel weer kan doven. Je hebt gewoon echt even geen zin in al die dingen waar je vol energie aan startte toen je nog wel gemotiveerd was en je baalt ervan. En wat doen we meestal als die motivatie ineens verdwenen is? Juist, we schuiven onze gezonde gewoontes weer even aan de kant en beloven onszelf dat we morgen, maandag, of volgende week écht beginnen. Het af en toe even voor je uitschuiven is natuurlijk geen ramp, we zijn nog steeds allemaal mensen, maar als je dit structureel blijft doen, kom je nooit waar je naartoe wilt!

 

Discipline als Duurzame Kracht

We weten nu  dat motivatie een krachtige drijfveer is om te beginnen, maar als het gaat om langdurige verandering, is discipline de ware held. Laten we eens kijken waarom discipline zo belangrijk is en hoe het werkt als een duurzame kracht op jouw weg naar een gezondere lifestyle. 

Stabiliteit in Onstabiele Tijden:

Motivatie kan fluctueren, beïnvloed door externe factoren zoals stress, vermoeidheid of onverwachte gebeurtenissen. Discipline, daarentegen, biedt stabiliteit. Het is als een kompas dat je in de juiste richting blijft leiden, zelfs als de wind van motivatie soms tegenzit.

De Kracht van Gewoontes:

Discipline is sterk verbonden met het creëren van positieve gewoontes. Door herhaaldelijk gezonde keuzes te maken, vorm je een routine die uiteindelijk een tweede natuur wordt. Het dagelijks volgen van je workouts en het maken van bewuste voedingskeuzes wordt een ingebakken gewoonte, wat het gemakkelijker maakt om vol te houden op de lange termijn.

 

Weerstand tegen Verleidingen:

Motivatie kan wankelen wanneer je wordt geconfronteerd met verleidingen of uitdagingen. Discipline fungeert als een schild tegen deze verleidingen. Het stelt je in staat om door te zetten, zelfs als de verleiding van comfortabele gewoontes of ongezonde keuzes lonkt. Op de momenten dat motivatie afneemt, biedt discipline de nodige steun.

Zelfvertrouwen Opbouwen:

Het consequent volgen van een gezonde routine met discipline geeft een gevoel van voldoening en trots. Elke keer dat je jouw vastgestelde doelen bereikt, groeit je zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen is niet gebaseerd op vluchtige motivatie, maar op de solide basis van discipline, waardoor je steeds meer in jezelf gaat geloven. Zelf vind ik dit een prachtige ontwikkeling op het mentale gebied! Je wordt met discipline werkelijk mentaal sterker op meerdere facetten in het leven.

 Langdurige Resultaten:

Motivatie kan leiden tot snelle starts, maar discipline zorgt voor blijvende resultaten. Door gedisciplineerd te blijven in je inspanningen, zie je niet alleen vooruitgang op korte termijn, maar creëer je ook een levensstijl die op lange termijn vol te houden is. Dit is de sleutel tot duurzame gezondheid en welzijn.

 

De Kracht van Routine

Hoe bouw je die discipline op? Het antwoord is eenvoudiger dan je denkt: routine. Door gezonde gewoontes te integreren in je dagelijkse leven, creëer je een gestructureerde omgeving waarin discipline zijn weg kan vinden. Stel je voor dat je elke dag op hetzelfde tijdstip je sportoutfit aantrekt en jezelf uitdagen met die (thuis) workout een routine wordt! Maak de zaken met betrekking tot jouw weg naar een gezondere lifestyle dan ook een agendapunt dat onderdeel wordt van jouw dag en week.  Als je een onregelmatig leven hebt vraagt dit iets meer uitdaging, maar door vooraf te plannen en jezelf aan deze planning te houden kom je echt een heel eind! Je kan altijd blijven wachten tot je meer tijd hebt om te sporten, maar die tijd gaat echt niet vanzelf komen, die moet je voor jezelf opeisen. Dan kan je ook in drukkere periodes gaan genieten van je discipline.

Persoonlijke tip: Zelf plan ik op zondag mijn komende week in. Ik weet dan precies hoe mijn agenda is ingedeeld met 1:1 Trainingen en coaching. Ook dit wisselt bij mij per week, maar deze uren zijn wel gepland en kan ik niet op dagelijkse basis schuiven.   Dan plan ik daarnaast mijn eigen sportmomenten in en in de tijd die ik dan nog over heb voor werk, plan ik zaken in die niet direct tijdsgebonden zijn, maar wel moeten gebeuren die week. Als ondernemer vragen deze zaken sowieso al meer discipline van me, dus dit is voor mij ook belangrijk om wel in te plannen, anders moet ik mijn weekend opofferen om alles weg te werken ;)  Ook het avondeten voor de hele week plannen mijn man en ik in overleg in. We weten wanneer we druk zijn en deze dagen proberen we makkelijke voedzame maaltijden te plannen en vaak ook al voor te bereiden, zodat we niet weer die thuisbezorgd app gebruiken. Op dagelijkse basis probeer ik ook te kijken of ik qua voeding dingen kan voorbereiden, zodat ik niet te makkelijk grijp naar ongezonde snelle producten als ik haast heb. Voorbereiding is echt meer dan het halve werk!

 

Door jezelf regelmaat aan te leren, maak je van gezond leven geen lastige opgave, maar een automatische reactie op bepaalde triggers. Het wordt een gewoonte, iets wat je doet zonder er te veel over na te denken. Dan worden jouw gewoontes de bouwstenen van discipline.

 

Discipline Versus Motivatie

Motivatie is als vuurwerk: het is indrukwekkend, maar het duurt niet lang. Discipline is duurzamer. Waar motivatie vaak wankelt op de grillen van het leven, houdt discipline sneller stand. Het is de toewijding aan jezelf, aan jouw gezonde lifestyle, ongeacht de omstandigheden waarin je verkeerd op het moment.

 

 Praktische Tips voor opbouwen Discipline

  • Begin Klein: Zet realistische doelen en bouw van daaruit op.
  • Creëer Een Routine: Plan je workouts en maaltijden op vaste tijdstippen.
  • Vier Successen: Waardeer de kleine overwinningen, hoe klein ze ook lijken, uiteindelijk zijn alle kleine overwinningen de stapjes bij elkaar die een hele route maken!

 

Een Nieuwe Lifestyle met MAKE IT FIT

Bij MAKE IT FIT begrijpen we dat het opbouwen van discipline niet altijd makkelijk is. Daarom bieden wij jou de kans om te werken aan een gezondere levensstijl, gewoon vanuit huis. Zo kun je zonder dat je een voet in de sportschool hoeft te zetten, werken aan jouw doelen.

Onze aanpak is persoonlijk, begripvol en gericht op duurzame verandering. Geen strenge diëten, maar een positieve benadering van voeding en beweging.

Ben jij die vrouw met een druk leven, die zich energieloos voelt en die klaar is voor een gezondere lifestyle? Volg ons dan op Instagram en check regelmatig de Fit Blog voor nieuwe artikelen. Laat je inspireren en ontdek dat discipline de sleutel is tot blijvende verandering. Wil jij direct aan de slag, plan dan jouw gratis en vrijblijvende Fit Check in. Dan kijk ik samen met jou waar jij het snelst winst kunt behalen richting jouw gezonde lifestyle. 

 

 

 

← BACK TO THE BLOG
GRATIS DOWNLOAD

10 Tips Voor Een Nieuw Begin Aan Jouw Gezonde Lifestyle

De 2024 journey naar een fittere, slankere en gezondere jij!

Zonder een voet in de sportschool te zetten.

  • Practische voorbeelden.
  • 32 pagina's aan gouden info!
  • Jouw hulpmiddel naar een gezondere, fittere versie van jezelf.