GRATIS INTAKE >

De weegschaal, vriend of vijand?

strijd met de weegschaal

 De weegschaal: Vriend of vijand?

In onze samenleving lijken vrouwen vaak onbewust beoordeeld te worden op basis van het cijfer dat de weegschaal aangeeft. Het is zeldzaam dat we open naar elkaars gewicht informeren, en ons gewicht delen doen we al helemaal niet, uit angst voor de mogelijke oordelen die daaruit kunnen voortkomen.

Wat opvallend is, is dat we ons vaak in de wolken voelen wanneer we een kilo verliezen, zonder werkelijk te begrijpen waar dit door komt. Dat dit wellicht te wijten is aan hormonale schommelingen, minder inhoud in de darmen of eenvoudigweg het verlies van wat vocht komt dan niet in ons op.  Aan de andere kant kunnen we de dag na zo'n vreugdedansje in de war raken en ons afvragen hoe het mogelijk is dat we weer 800 gram zwaarder zijn, ondanks dat we "toch alles goed doen."  

Dergelijke schommelingen in gewicht zijn echt volstrekt normaal, maar kunnen ons toch emotioneel uit balans brengen. Het is echter vrijwel onmogelijk om in 1 dag een kilo aan vet aan te komen of om dit kwijt te raken. Je zult daarvoor een verschil in je caloriebalans moeten hebben van ongeveer 7700 calorieën. Als je bedenkt dat een vrouw gemiddeld tussen de 1700-2200 calorieën per dag nodig heeft om in balans te blijven, zal je je realiseren dat je dus niet zomaar in 1 dag die extra hoeveelheid van 7700 calorieën zult eten. 

 

De meeste van mijn klanten zijn naar me toegekomen met de hulpvraag om gewicht te verliezen, zonder dieper in te gaan op de emotionele en psychologische aspecten die hiermee gepaard gaan. Als ik dan aangeef dat gewicht slechts een cijfer is dat niet bepaalt wie je bent, en ik verder vraag naar de redenen achter het verlangen naar gewichtsverlies, komen vaak diepere zaken naar voren, zoals:

  • Toen ik 10 kilo lichter was, voelde ik me beter in mijn vel omdat ik moeiteloos kon bewegen.
  • Met minder gewicht had ik meer energie om actief met mijn kinderen te spelen.
  • Minder gewicht betekende minder lichamelijke ongemakken voor mij.
  • Mijn kleren zaten vroeger veel beter.
  • Ik was minder snel emotioneel van de kaart toen ik slanker was.

Deze verbanden tussen emotioneel welzijn en gewicht zijn veel ingewikkelder dan een eenvoudig cijfer op de weegschaal en kun je daar dus ook nooit op terug zien. De weegschaal is puur een meetinstrument dat meet hoeveel jouw lichaam weegt. Niet meer, niet minder.  Het is belangrijk om te erkennen dat onze relatie met ons lichaam vaak dieper geworteld is dan alleen hoe we eruit zien en hoeveel we wegen.

Het fenomeen van gewichtsobsessie wordt vaak gevoed door de media en maatschappelijke druk, die nog steeds een stereotiep beeld van schoonheid en gezondheid laat zien. Op social media vliegen de reclame van shake diëten en middelen waarmee je binnen no time 5 kilo minder wordt beloofd je om de oren. Het is belangrijk om te weten en te erkennen dat gezondheid niet puur kan worden afgemeten aan het getal op de weegschaal, maar eerder aan meerdere aspecten, zoals voeding, beweging en mentaal welzijn.

Natuurlijk is het positief als een verandering in lifestyle gepaard gaat met verlies van overtollige vetmassa, maar het streven naar gezondheid gaat verder dan alleen het omlaag brengen van het gewicht. Het is een proces van het nastreven van een lifestyle die gericht is op het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven op de lange termijn. Dit gaat dus nooit om alleen om het fysieke aspect qua looks, maar ook het mentale en emotionele welzijn en het welbevinden van het lichaam is belangrijk!

Het is echt belangrijk om jezelf af te vragen: Is de weegschaal jouw vriend of jouw vijand? Is het een meetinstrument voor jou, of brengen de getallen die de weegschaal je geeft je te veel emotioneel van slag?  Het beseffen dat de weegschaal niet meer is dan een meetinstrument en dat de weegschaal alleen jou zeker niet kan vertellen of je goed bezig bent, is belangrijk om te weten zodat het getal minder grip op je emotionele welzijn zal hebben.

Laat jezelf vooral streven naar een gezonde lifestyle en plan je doelen daarop in plaats van op een bepaald gewicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een doel als:

  • 2x per week 1 uur aan spierversterkende oefeningen doen 
  • elke dag minimaal een half uur naar buiten
  • geen suiker meer in de koffie
  • fruit en/of groenten toevoegen aan je maaltijden
  • voldoende water drinken
  • frisdrank mijden
  • gezonde tussendoortjes klaarmaken
  • Geen of minder alcohol drinken

Dit zijn doelen die makkelijk meetbaar zijn en het volhouden hiervan zal je uiteindelijk alleen maar meer vreugde en succes brengen en dan volgt de rest van de resultaten vanzelf.

Hulp nodig met het omvormen van jouw doelen? Neem dan vrijblijvend contact met me op via onderstaande link en ik help je op weg! 

https://calendly.com/makeitfit

 

 

← BACK TO THE BLOG
GRATIS DOWNLOAD

10 Tips Voor Een Nieuw Begin Aan Jouw Gezonde Lifestyle

De 2024 journey naar een fittere, slankere en gezondere jij!

Zonder een voet in de sportschool te zetten.

  • Practische voorbeelden.
  • 32 pagina's aan gouden info!
  • Jouw hulpmiddel naar een gezondere, fittere versie van jezelf.